Wednesday, 10 August 2011

J0urney at Mukah

Assalammualaikum w.t.b

Penat nya badan rini .. dah la demam plak tu .. memang cukup package la ...hari puase yang ke 10 da tapi sayang nyer aqu x puase..hahaaa ..!!! x taw nak tulis pa skunk nie .. x de idea la p aqu still gak nak menc0nteng kat bel0g kesayangan ku niey ... Kali niey aqu nak share happiness aku kat k0rang tyme aqu p0sting kat Mukah .. Agak banyak la place yang ku singgah tyme praktikal 2 .. hahhaa .. !!! mase tu aqu hanging 0ut wit my fwends that is 0beng , Am0i , Razif and als0 the sp0rtyties M.A Sir Collin which w0rk at Diabetes Mellitus Clinic yang sudi bawa kte 0rang g jalan-jalan teng0k bandar Mukah .. Banyak pan0rama yang b0leh aqu snap and mem0ry yang aqu b0leh simpan untuk kenangan untuk aqu ingati sampai bile-bile pun ..Sir bawaq aqu jalan -jalan jelajah Kuala Igan,Oya and Dalat ..  Soooo harap layan teng0k pic aqu ..




T0k pic kameq tyme  kat Kuala Igan,Mukah .. Masa ni kte0rang with 0ur new family .. Tyme t0wq kameq 0rang makan umai and ikan panggang yang purely fresh dari sungai ... Nang syi0k la makan salah satu daripada fav0urite kameq t0wq .. Untung dapat merasa umai 0riginal daripada kaum Melanau towq ..Bukan selalu dapat peluang keemasan camt0k .. Bila dapat peluang makan nang sik alang-alang kameq 0rang melantak makanan yang dah sedia ada depan mata sampey x k0ngang gik nak bangun dari kerusi ..Nang pen0h la tapak masing2 ngan tulang ikan .. hahahaa ... apa p0n .. tengz al0t la ngn family baru kameq ya c0z m0k juak melayan kerenah kameq 0rang yang macam-macam ..Kameq arap s0meday lak kameq kan da peluang untuk bertemu gik ngan family t0k .. THANK .... !!!





T0k namanya Jerunei .. Tugu t0k fam0us dekat Mukah .. Fungsi Jerunei t0k adalah sebagai ingatan masyarakat kaum Melanau pada masyarakat masa dahulu .. Mengikut kepercayaan masyarakat tempatan Jerunei t0k adalah sebagai tempat untuk meletakkan mayat Raja yang telah meninggal dunia di dalam lubang Jerunai kemudian se0rang anak perempuan hamba akan digantung dan dibiarkan sehingga mati kelaparan . Menurut kepercayaan , r0h anak perempuan hamba itu akan melayani Raja seperti di masa hidupnya . Kemudian akan dicampak sorang hamba lelaki untuk dijadikan pendayung kapal untuk ke alam kematian  , pengawal serta penjaga Jerunai.




Pic kameq ngan member bergambar dekat Kayu Jerunei :Am0i , Sir Collin ,0beng

Razif, 0beng , Am0i ... Berp0ze sakan sampey x tawuq gik nak disandar kat belakang paduhal k kah mayat ..Nak nama sekal0 urat nang lain jak upa ..








Ambik pic tyme nak g 0ya .. nak g memb0r0ng ikan with Sir .. Sempat juak turun dari keta k0tan lak nak bergambar dengan Papan Tanda n0k da tulis 0ya ya tewq ..



Muka c0mel la k0n0n .. !!! hahahahaa


B0wink p0ze ngegeh jak .. nak p0ze b'gayut gik eah ..



Mun ditangga dari jaw0h and tangga sekali nang macam bergambar dekat Cina jawq eah .. Cam dekat K0rea ada juwaq .. heheheaaa ..!!! berangan alu jak padahal dekat Mukah jak padu .. Kebenaran ali jak upa muka ..

Saturday, 6 August 2011

The H0ly M0nth

Assalammualaikum w.t.h


Cam lamak jak x c0nteng kat dindin bel0g t0k eah ..!! Pejam celang pejam celang dh p0sa kita t0k ...Hari da p0sa yang ke-6 n kameq kenak serang penyakit tekak ..Adussshh ..!! seksa da jak rsa eah ..dah la nk Raya .. X lmk gk gag0 ngn Raya kita .. Best eah .. x sbr m0k rya ..!! X sbr m0k dgr letap letup bnyi mercun dimain cidak nembiak .. Tahun cm taun bef0re2 tk la ..x  b'posa ngn cidak family ..like usual la kembali jd k0b0i gk .. Tahun tk kameq p0sa kt Mukah .. F0r da first day f0r my p0sting kameq t'paksa b'sah0r dekat h0spital c0z kenak syif malam .. Lucu da jak upa c0z k0l 1a. da makan sbb C 0beng dah x tahan gik ngan lapa .. Walaupun family jw0h tp still happening ngn bunyi member2 ... x la terasa lak sunyi bila ngenang family .. Kali t0k kameq p0sa sederhana jak . Malaz nak membazir gilak c0z kameq nak kump0l duit beli sumthing yang kameq minat and lamak da kameq ingin hahahaaaa !!! ...Mun kameq dah beli lak la kameq upl0ad k ..  Time sah0r la gelik lak aty ngenang c0z byk da jak ragam member2 n0k liat nak bgun sah0r .. ditambah gik ngn serabak C Razif ya ngerah 0wg sw0h bgun nang bunyi bapak orang .. hahhaaa ..!!! Time sungkey lak lain gk upa nya .. nang pen0h jak meja mkn bila c Razif berangkut n0k d tapaw nya kt Bazar Ramadhan dekat area UITM ya ..!!! Nang lu knyang ngga makanan n0k bel0b02 giya .. sO n0w just nggu biz praktikal n balit Kuching jak gk la ...I can't wait that time ........!!!!!!!!!!!!!!