Wednesday, 10 August 2011

J0urney at Mukah

Assalammualaikum w.t.b

Penat nya badan rini .. dah la demam plak tu .. memang cukup package la ...hari puase yang ke 10 da tapi sayang nyer aqu x puase..hahaaa ..!!! x taw nak tulis pa skunk nie .. x de idea la p aqu still gak nak menc0nteng kat bel0g kesayangan ku niey ... Kali niey aqu nak share happiness aku kat k0rang tyme aqu p0sting kat Mukah .. Agak banyak la place yang ku singgah tyme praktikal 2 .. hahhaa .. !!! mase tu aqu hanging 0ut wit my fwends that is 0beng , Am0i , Razif and als0 the sp0rtyties M.A Sir Collin which w0rk at Diabetes Mellitus Clinic yang sudi bawa kte 0rang g jalan-jalan teng0k bandar Mukah .. Banyak pan0rama yang b0leh aqu snap and mem0ry yang aqu b0leh simpan untuk kenangan untuk aqu ingati sampai bile-bile pun ..Sir bawaq aqu jalan -jalan jelajah Kuala Igan,Oya and Dalat ..  Soooo harap layan teng0k pic aqu ..




T0k pic kameq tyme  kat Kuala Igan,Mukah .. Masa ni kte0rang with 0ur new family .. Tyme t0wq kameq 0rang makan umai and ikan panggang yang purely fresh dari sungai ... Nang syi0k la makan salah satu daripada fav0urite kameq t0wq .. Untung dapat merasa umai 0riginal daripada kaum Melanau towq ..Bukan selalu dapat peluang keemasan camt0k .. Bila dapat peluang makan nang sik alang-alang kameq 0rang melantak makanan yang dah sedia ada depan mata sampey x k0ngang gik nak bangun dari kerusi ..Nang pen0h la tapak masing2 ngan tulang ikan .. hahahaa ... apa p0n .. tengz al0t la ngn family baru kameq ya c0z m0k juak melayan kerenah kameq 0rang yang macam-macam ..Kameq arap s0meday lak kameq kan da peluang untuk bertemu gik ngan family t0k .. THANK .... !!!





T0k namanya Jerunei .. Tugu t0k fam0us dekat Mukah .. Fungsi Jerunei t0k adalah sebagai ingatan masyarakat kaum Melanau pada masyarakat masa dahulu .. Mengikut kepercayaan masyarakat tempatan Jerunei t0k adalah sebagai tempat untuk meletakkan mayat Raja yang telah meninggal dunia di dalam lubang Jerunai kemudian se0rang anak perempuan hamba akan digantung dan dibiarkan sehingga mati kelaparan . Menurut kepercayaan , r0h anak perempuan hamba itu akan melayani Raja seperti di masa hidupnya . Kemudian akan dicampak sorang hamba lelaki untuk dijadikan pendayung kapal untuk ke alam kematian  , pengawal serta penjaga Jerunai.




Pic kameq ngan member bergambar dekat Kayu Jerunei :Am0i , Sir Collin ,0beng

Razif, 0beng , Am0i ... Berp0ze sakan sampey x tawuq gik nak disandar kat belakang paduhal k kah mayat ..Nak nama sekal0 urat nang lain jak upa ..








Ambik pic tyme nak g 0ya .. nak g memb0r0ng ikan with Sir .. Sempat juak turun dari keta k0tan lak nak bergambar dengan Papan Tanda n0k da tulis 0ya ya tewq ..



Muka c0mel la k0n0n .. !!! hahahahaa


B0wink p0ze ngegeh jak .. nak p0ze b'gayut gik eah ..



Mun ditangga dari jaw0h and tangga sekali nang macam bergambar dekat Cina jawq eah .. Cam dekat K0rea ada juwaq .. heheheaaa ..!!! berangan alu jak padahal dekat Mukah jak padu .. Kebenaran ali jak upa muka ..

No comments:

Post a Comment

♔.. Assalammualaikum ..♔
Sila c0nteng k0men anda disini